Високите мартенски сметки за парно и топла вода в София се

...
Високите мартенски сметки за парно и топла вода в София се
Коментари Харесай

"Топлофикация София" прогнозирала студен март и прибрала парите

Високите мартенски сметки за парно и топла вода в София се дължат на обстоятелството, че множеството от потребителите получават месечни фактури, основани на планирано ползване за съответния парцел, а само 6% от битовите клиенти в София са декларирали действителен месечен отчет и получават фактури за действително потребената от тях топлинна сила. Това показва направената от КЕВР инспекция след подадените 26 жалби за получените високи сметки за март месец.

В Комисията са получените и 552 запитвания за дължими суми и е отговорено по телефона на 755 въпроса за дяловото систематизиране. При инспекциите по писмените тъжби не са установени неточности в използването на Методиката за дялово систематизиране на топлинната сила в здания - етажна благосъстоятелност, която е приложение към Наредба №16-334 от 2007 година за топлоснабдяването, издадена от министъра на енергетиката.

94% клиенти на сдружението получават месечни фактури, основани на планирано ползване за съответния парцел, според Методика за дялово систематизиране на топлинната сила, по която Комисията няма пълномощия да се произнесе.

След доклад на средствата за дялово систематизиране и правене на изравнителните сметки, тези клиенти ще получат информация за действителното си ползване през отоплителния сезон 2017-2018 и действителните отговорности към " Топлофикация София " ЕАД, успокояват от КЕВР. Това значи, че разликата в прогнозната и действително потребената топлинна сила би трябвало да се регистрира в края на отоплителния сезон.

Паралелно с това от КЕВР регистрират, че най-вече тъжби се подават точно против най-голямата топлофикация в страната с към 440 000 клиенти " Топлофикация София " ЕАД - 73. Този брой дава отговор на 49,6 % от общия брой на постъпилите тъжби против сдруженията.

Срещу други топлофикационни сдружения в Комисията са постъпили надлежно:

- 27 тъжби против " Топлофикация Перник " АД, свързани главно с повредата през м. февруари 2018 г.;
- по 10 тъжби - против " Топлофикация Русе " АД и против " ЕВН България Топлофикация " ЕАД ;
- 7 тъжби против " Веолия Енерджи Варна " ЕАД;
- 5 тъжби против " Топлофикация ВТ " АД ;
- по 2 тъжби - против Топлофикация Плевен " ЕАД и против " Топлофикация Сливен " ЕАД ;
- 1 тъжба - против " Топлофикация Бургас " ЕАД

В КЕВР не са постъпили тъжби и сигнали против предоставяните услуги на " Топлофикация Враца " ЕАД, " Топлофикация Разград " ЕАД, " Брикел " ЕАД и " АЕЦ - Козлодуй " ЕАД.

147 са общо импортираните тъжби и сигнали в КЕВР от клиенти на топлинна сила през миналия отоплителен сезон 2017-2018 година, демонстрират резултатите от осъществения систематизиран разбор на регулатора.

Изминалият отоплителен сезон се прави оценка като по-малко проблематичен спрямо предходния, като се изключи повредата в " Топлофикация Перник " АД, която бе породена от зародил пожар на площадката на Топлоелектрическа централа " Република " и което докара до съществено нарушение на топлоподаването през най-студените дни.

Най-голям е броят на жалбите против топлофикационните сдружения през февруари и март 2018 година - надлежно 30 и 35. Най-малко тъжби са постъпили при започване на отоплителния сезон - за последното тримесечие на 2017 година те са общо 48.

Най-много жители се жалват от дяловото систематизиране на топлинната сила, което е основа за правене на месечните и изравнителни сметки - техният брой е общо 46. За влошено качество на топлоснабдяването са алармирали 24-ма консуматори, а 23-ма са поискали информация или мнение.

Анализът на КЕВР демонстрира наклонност към понижаване на жалбите във връзка с всички сдружения, като се изключи " Топлофикация Перник " АД. Тогава Комисията извърши изключителна инспекция след повредата през зимата. При нея беше открито, че сдружението е било в справедлива неспособност да подава топлинна сила с изискуемите параметри вследствие на пожар, зародил на 19.02.2018 година на площадката на централата, при който са съществено наранени съществени индустриални уреди.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР